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Dear Mr., Lindberg ' , |
letter in which you raise two
the Funéral or Burial Funde Act. (Ill.

pars. 73.101 et seq.) You

This rep)]
questions concerning
Rev, Stat. 1973,

1nsutut;cn in securities rather than held in conventional
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savings accounts. Your first question is whether such investment
practices are legally permissible.
S8ection 2 of the Act provides as follows:

"$ 2. All such trust funds shall be
deposited in the name of the trustee, as trustee,
within 30 days after receipt thereof, with either
a bank or trust company authorized to do business
in the State of Illinois, or a Federal Savings and
Loan Association where investments are protected
by the Federal Savings and Loan insurance -
Corporation. The trustee at the time of making
deposit shall furnish to the depositary the
name of each payor, and the amocunt of payment
on each such account for which deposit is being
80 made,® '

While it may not be clear from the language of this section
as it now reads, I am of the opinion that when the history of
this section is considered that the investment practice outlined
in your letter is legally permissible.
As enacted in 1955 (Laws of 19255, p., 2020) the first
sentence of section 2 read as followse |
"$ 2. All such trust funds shall be deposited
in the name of the trustee, as trustee, within 30
days after receipt thereof, with either a bank or
trust campany authorized to &o business in the
State of Illinois, and shall de held in trust,
subject to the provisions of this Act. # # ¢ *
In 1961 my predecessor issued an opinion in which he advised,

based on the language “and shall be held in trust®, that the
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funds were to be held in trust by a bank or trust company,

and that the bank or trust company was clearly a successor
trustee. (1961 Ill. Att'y. Gen. Op. 154.) Thus, the practice
about uhich you inquire had Deen the historical practice.
Trustees have authority under section 5 of the Trust and |
mataas Act to invest in securities. Ill, Rev, 8tat, 1973,
eh. 148, par. 105. |

In 1965 the first sentence was amended to read as
it presently does. (Laws of 19865, p. 1284.) vm amendment
permitted funds to be deposited with certain savings and loan
associations. Since savings and loan associations are not
authorized to hold funds in trust, the words in the statute
*and shall be held in trust® were eliminated. I do not think
that the elimination of thege words was intended to discontinue
the investment practice. This is supported by the fact that
t"ke mnguage pemitting a dgug‘osit with a trust company, was
not eliminated., Deposits in a conventional savings account .
are not possible with a trust company.

Your second question is whether individual trust
funds may be commingled and inveated in time savings accounts
and caittﬁicates of '&epos,it. Under the common law a trustee
was .not permitted m maintain a single bank account for more than
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one trust. (Bogert, Trustsz and Trustees, sec. 596 (2d ed.
1960).) Bogert also recognized that there has been a tendency
to permit mingling of two or more trust funds in an investment,
provided the trustee keeps accurate books with regard to the
share of each trust, and each gestui is givem notice of his
mgt interest. I am of the opinion that the aecom sentence
in section 2 of the Act, which requires that the trustee
inform the depogsitory of the name and amount of. @aéh payor,
was for the purpose of keeping accurate records and permitting
the comningling of the trust funds in one account. Further-
mre.' under the Trust and Trustees Act (Ill. Rev. Stat. 1973,
ch. 148, pars. 101 et geqg.) commingling is permitted by
certain txustees,

Very truly yours,

ATTORNEY GENERAL




